Ouderbetrokkenheid
Ouderbetrokkenheid is tweerichtingsverkeer. Ouders zijn betrokken bij de school en de school is betrokken bij ouders. Onderzoek laat zien dat een goede samenwerking tussen school en ouders echt het verschil maakt voor wat betreft de leerprestaties en het welzijn van leerlingen. Het Gabriël-team hecht veel waarde aan het gedachtegoed van 'Ouderbetrokkenheid 3.0'. Daarin vertelt Peter de Vries over hoe de contacten tussen school en ouders optimaal verlopen. Dit gedachtegoed vind je bijvoorbeeld concreet terug in het jaarlijkse START-GESPREK. In dit gesprek van 15 minuten is de ouder aan het woord. Doel van het startgesprek is om elkaar - leerkracht ↔ ouder - beter te leren kennen en verwachtingen op elkaar af te stemmen. Het startgesprek is er om de belangrijke samenwerking in het schooljaar ‘te starten’.
Een keer per schooljaar zijn we ook met ouders in gesprek over de tops (wat gaat goed op de Gabriëlschool) en tips (wat kan beter). De ouderbetrokkenheid krijgt ook vorm in onderstaande formele overlegorganen.
De oudervereniging
Alle ouders van kinderen op de Gabriëlschool zijn lid van de oudervereniging. Het bestuur van deze oudervereniging is de gemeenschappelijke oudercommisie (GOC). De GOC van de Gabriëlschool streeft ernaar de belangen van de school (leerlingen, ouders en onderwijsteam) op alle mogelijke manieren te steunen en te behartigen, in nauwe samenwerking met onderwijsteam en medezeggenschapsraad. De GOC bestaat en werkt niet voor zichzelf, maar heeft tot taak zoveel mogelijk ouders bij de school te betrekken. De vergaderingen van de GOC zijn openbaar. Ouders kiezen de leden van de GOC op de jaarlijkse algemene ledenvergadering - in september of oktober - voor een periode van drie jaar.
Vanuit team en ouderraad vormen we werkgroepen, die zich bezig houden met het organiseren van festiviteiten (Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval en Pasen), de sportdag, het schoolreisje, etc. Regelmatig doen leden van de werkgroepen een beroep op ouders om hen bij de uitvoering van deze activiteiten te helpen.
De ouderraad maakt alle bovengenoemde activiteiten voor de leerlingen financieel mogelijk door middel van de jaarlijkse ouderbijdrage. De ouderraad stelt dit bedrag vast tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Een gedeelte van deze ouderbijdrage komt ook ten goede aan schoolse hulpmiddelen. De bedragen nemen we op in de schoolgids.
De medezeggenschapsraad
Aan elke school - is op grond van de Wet Medezeggenschap Scholen - een medezeggenschapsraad (MR) verbonden. Deze raad bestaat uit tien leden, waarvan de helft bestaat uit ouders (oudergeleding) en de andere helft uit personeel (personeelsgeleding). MR-leden zijn rechtstreeks gekozen uit de ouders en uit het personeel. Zij hebben - volgens het MR-reglement - een zittingsduur van drie jaar.
De MR heeft als geheel op een aantal gebieden instemmings- of adviesrecht. Deze staan omschreven in de Wet Medezeggenschap Scholen. Het gaat om school-organisatorische zaken, die gevolgen hebben voor leerlingen en leerkrachten, zoals de schoolbegroting, het schoolplan, het jaarverslag, de schoolgids, het veiligheidsplan, beleidswijzigingen, aanstelling of ontslag schoolleiding, verbouwingen, schooltijden en de hoogte van de ouderbijdrage. Beide MR-geledingen hebben soms ook apart instemming- of adviesrecht. De directeur - die geen deel uitmaakt van de medezeggenschapsraad - is de door het bestuur gemandateerd gesprekspartner van de medezeggenschapsraad. De Gabriël-medezeggenschapsraad bestaat uit 12 personen.
Zes personen uit de oudergeleding. Voor locatie Harnaschpolder zijn dit:
- Femmy Raaphorst
- Jord Schneijdenberg (voorzitter)
- Kelly de Waal
en voor de locatie MTH:
- Inge Smolenaars
- Aad Duifhuis
- Willem op de Hoek
Zes personen uit de personeelsgeleding. Dit zijn:
- Annemiek Boer
- Loyce Damen (secretaris)
- Ineke van Dijk
- Lineke van der Ende
- Aafke Hupkes
- Kelly Veeneman